Exposities en projecten

25 september – 18 november 2021 – Expositie Grote Kerk Beverwijk
Van 25 september tot 1 november is er in de een overzichtstentoonstelling van werken uit diverse tijdperiodes en over een groot aantal onderwerpen. Portretten, landschappen, stadsgezichten, stillevens, muzikanten, geschiedenis, het historisch schildersatelier Kennemer Kunstgilde…..etc. Bij deze gelegenheid is ook een kleine catalogus uitgegeven die gratis verkrijgbaar is in de Grote Kerk. Ook is er een recent uitgegeven boek in te zien getiteld ‘Gewassen inkt-pentekeningen”. Het is een mooie verzameling tekeningen die eerder in Weekblad de Kennemer werden gepubliceerd onder de naam “Pennestreken”. De Grote Kerk is geopend maandag t/m zondag van 13.30 tot 18.00 uur en gesloten op dinsdag.

Impressie van de feestelijke opening op 3 oktober 2021. (Foto Paul Frankhuizen)

13 september t/m 31 oktober 2021 groepsexpositie Hart – Haarlem

Bij Hart – Kleine Houtweg 18 in Haarlem – kun je je creativiteit, talent en plezier tot bloei laten komen. Muziek, beeldende kunst, theater en dans, taal en literatuur, filosofie, nieuwe media – en nog veel meer – allemaal thuis bij Hart. Het thema “Parel van Haarlem” blikt naar de vele parels die de stad verrijkt. Kunstenaars van KZOD lieten zich inspireren door deze “parels”.

Ik neem aan de expositie deel met mijn twee parels van Haarlem, De Vijfhoek en Molen De Adriaan, beide geschilderd met olieverf in formaat 60 x 80.

De expositie loopt van 13 september t/m 31 oktober 2021.

juni – aug 2019 – Van Ooijen Accountants en Belastingadviseurs in Haarlem

Toch leuk als je werk in de grote vergaderzaal van Van Ooijen Accountants en Belastingadviseurs in Haarlem hangt gedurende juni t/m augustus 2019 als onderdeel van een groepsexpositie! Van mij hangen er zo’n 16 werken.

Verder mooie portretten van Sam de Jongh, pentekeningen van Hanneke Franken en collages van Eveline Vos. 

Thoughts 2

14 – 31 maart 2019 – De Waag / KZOD Haarlem
Natuur en Muziek verenigd in Waagexpositie

De komende drie weken exposeert beeldend kunstenaar Wim de Goede uit Castricum in de Haarlemse Waag aan het Spaarne. Met onder meer kleurrijke Noord Hollandse landschappen geïnspireerd door het werk van impressionisten en de schilders van de z.g. Bergense school. Wat betreft deze verwijzingen staan de wortels van Wim de Goede, ondanks zijn vrijer kleurgebruik, beslist in een Hollandse traditie. Op de achterkant van de uitnodigingskaart vertelt Wim hoe hij in weer en wind erop uit trekt om de natuur om hem heen vast te leggen.
Deze tentoonstelling toont zonder meer zijn grote voorliefde voor het schilderen “en plein air” op schilderachtige plekken. Bijvoorbeeld in de duinen tussen Wijk aan Zee en Bergen, op het strand en in de Zaanstreek. Veel aandacht geeft Wim daarbij aan kleuren die een bepaalde stemming weergeven. Met een duidelijke voorkeur voor heldere, zonnige kleuren. Kortom: werken in de natuur als een onuitputtelijke inspiratiebron. Behalve landschapschilder is Wim ook een fervent en productief pentekenaar en verdiept hij zich als lid van het Kennemer-kunstgilde in onderzoek naar klassieke, voornamelijk middeleeuwse schildertechnieken.
Naast schilderen is muziek een grote passie van deze veelzijdige kunstenaar. In een aantal kleinere werken toont Wim zijn fascinatie voor de jazzmuziek. Ook in deze werken veel kleurgebruik maar ook meer ongepolijste weergave van de dynamiek van het moment. Strakke lijnen conform het strakke jazzritme en veel aandacht voor het samenspel. Zonder meer kleurrijk swingend!
De werken van Wim de Goede zijn vanaf donderdag 14 maart tot met zondag 31 maart 2019 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem.
(Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur).
Op zondag 17 maart wordt deze tentoonstelling om 15.00 uur op feestelijke wijze geopend met een muzikaal optreden van violiste Nora Farkas en pianist Wim van Hattem. Zie ook: www.wimdegoede.nl, www.kennemerkunstgilde.nl, www.kzod.nl en www.facebook.com.
Jan Reijnders

Pentekening Scheepvaarthuis/Amrâth-hotel in Amsterdam

Vandaag een pentekening formaat 45 x 50 van het Scheepvaarthuis in Amsterdam overhandigd aan de directie van het Amrâth-hotel. Tegelijkertijd ook een rondleiding gehad in dit fantastische gebouw dat door het Amrâth-concern schitterend wordt gerestaureerd. Alles, maar dan ook alles, refereert aan de Nederlandse scheepvaart-geschiedenis. Alle belangrijke NL-scheepvaartmaatschappijen en zeehelden hebben hier een plek gekregen. Zowel de architect als de ambachtslieden hebben hier in 1913 een totaalkunstwerk neergezet. De moeite waard om even te gaan kijken wanneer je in Amsterdam bent.

Pentekening Scheepvaarthuis Amsterdam

Expositie in  De Waag – Centrum Haarlem 14 – 31 maart 2019

Donderdag 14 t/m zondag 31 maart 2019 solo-expositie Wim de Goede in De Waag – centrum Haarlem! Kunstenaarsvereniging KZOD is organisator! Opening: 17 maart 2019.

;

Expositie in Grand Cafe De Oude Keuken in Bakkum – 8 januari t/m 5 maart 2018

Expositie in Grand Cafe De Oude Keuken is  vandaag ingericht met 27 werken, waaronder landschappen in olieverf en acryl, stillevens, muziekthema’s in gemengde techniek en acrylverf. Bezoek aan de expositie is prima te combineren met een lekker hapje in de Oude Keuken en een fraaie duin- strandwandeling!

Noordpier - Velsen Noord
 

Castricumse streken met Wim de Goede – 20 mei 2017

Vandaag was de opening van de expositie van Castricumse Streken in Galerie Streetscape Dorpstraat 7, Castricum. De komende twee maanden worden 125 werken tentoongesteld van Castricumse schilders en tekenaars die een mooie impressie geven van het dorp zoals dat er in de laatste 80 jaar uitzag. De expositie is georganiseerd door de Vereniging Oud Castricum n.a.v. het 60-jarig bestaan. De kunstschilder Sijf Portegies is in Castricum een bekende naam en ik had de eer de rol van Sijf Portegies te spelen en als zodanig samen met Rino Zonneveld – een van de organisators – de expositie te mogen openen. Door de Vereniging Oud Castricum zijn ook een paar filmpjes gemaakt: oa een portret van Sijf Portegies (die er elke zondag op uit trok met zijn 3 kinderen om te gaan schilderen) en een portret van een aantal Castricumse schilders waaronder mijzelf en Meinard Kloppenburg
Zie: //www.youtube.com/edit?o=U&video_id=GaR8mM16ph4 en
//www.youtube.com/edit?o=U&video_id=jrCQbl1bRbA

Woensdag 15 juni t/m vrijdag 15 juli 2016

KZOD-expositie – Kopstukken als spiegel van de ziel
De komende weken vindt een bijzondere tentoonstelling plaats in de historische Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt in Haarlem. Met het thema Kopstukken (letterlijk: op de voorgrond tredende figuren) haken 22 beeldend kunstenaars uit de gehele regio in op een van de oudste tradities van de schilder- en tekenkunst: Het Portret. Deze kunstvorm is van alle tijden: van de Fayum-portretten (mummie-portretten rond de aanvang van onze jaartelling) tot het moderne fotografische portret. Het portret is een artistieke voorstelling van (doorgaans) een persoon Met als opzet te tonen hoe de persoon eruitziet en – zo mogelijk – inzicht te geven in de persoonlijkheid van de geportretteerde, dus meer te tonen dan alleen de gelijkenis.

De exposerende leden van KZOD zijn: Mary Admiraal, Christina Breevoord, Marion Boon, Vera Bruggeman, Rob van Bruggen, Lottie Buit, Rob Daniels, Wim de Goede, Ronnie Helder, Marja ten Hoorn, Eva van Lis, Esther te Marvelde, Coby Kluitman, Jan Nijland, Joke Kokkelkoren, An Luthart, Henk-Claire Loeffen, Maurice Ploem, Peter Schelvis, Marianne Termorshuizen, Jan van Wensveen en Ellen Wolff.
Deze tentoonstelling is (gedurende werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur) te bezichtigen vanaf
woensdag 15 juni t/m vrijdag 15 juli 2016.
De opening wordt op vrijdag 17 juni om 16.00 uur verricht door Nuel Gieles, de Haarlemse Stadsdichter.

27 februari t/m mei 2016

Expositie van 22 werken bij Accountants en Belastingadviseurs Van Ooijen in Haarlem

7 t/m 24 januari 2016 – Nieuwe KZOD-leden tonen gevarieerd werk

De komende weken exposeren zeven nieuwe leden van de Kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) in het historische gebouw De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Verrassend en veelzijdig kan het werk van deze nieuwe leden zeker worden genoemd. Verschillende disciplines komen in de sfeervolle expositiezaal aan bod: naast ruimtelijk werk zijn ook foto’s, tekeningen en schilderijen gedurende een drietal weken te bewonderen.

De komende weken exposeren zeven nieuwe leden van de Kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) in het historische gebouw De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Verrassend en veelzijdig kan het werk van deze nieuwe leden zeker worden genoemd. Verschillende disciplines komen in de sfeervolle expositiezaal aan bod: naast ruimtelijk werk zijn ook foto’s, tekeningen en schilderijen gedurende een drietal weken te bewonderen.

Lottie Buit (Spaarndam) kan als een veelzijdige kunstenares worden gekenschetst. Kleurrijke landschappen en abstract werk maakt Lottie, maar zij is vooral bekend door haar indrukwekkende klassieke portretten waarbij zij er naar streeft het karakter van de geportretteerde persoon naar voren te halen. Het laatste geldt eveneens voor Maartje Hinse uit Haarlem. Het werk van deze jonge kunstenares kan in een woord worden omschreven als karaktertekeningen. Verfijnd getekend en op subtiele wijze neergezet en met een bescheiden omlijsting tentoongesteld. De foto’s van Ada Kors (Haarlem) tonen eveneens een grote diversiteit, zeker qua onderwerp maar ook qua benadering van het materiaal. De composities met verrassende tinten, een oog voor opmerkelijke details, tonen een geheel eigen verhaal.

In het werk van Helene Koopmans uit Amstelveen worden elementen uit de massacultuur op originele wijze verwerkt en bewerkt. Veelal collages met drukwerk en linosneden die de toeschouwer soms op het verkeerde been zetten. De werken spreken een geheel eigen taal met als resultaat intrigerende droombeelden. Sfeervolle landschappen en ingetogen straatbeelden zijn het ware handelsmerk van Wim Tromp uit Haarlem. Met deze beeldend kunstenaar heeft KZOD weer een echte aquarellist in huis gehaald , die (zoals hij zelf omschrijft) steeds de grenzen in toepassing van de aquareltechniek zoekt. Een even klassiek beeldend kunstenaar (met toevallig dezelfde voornaam) is Wim de Goede uit Castricum, een schilder van het Hollandse landschap. Hij schildert graag “en plein air”, bezoekers van deze tentoonstelling confronteert  Wim met kleurrijke werken uit de Noord Hollandse regio.  Voor Marion Ruting tot slot vormt de mens een onuitputtelijke inspiratiebron, deze beeldhouwster uit Bloemendaal verrast met verstilde figuren in een mooie intieme setting.

Het werk van dit zevental nieuwe leden is te bezichtigen vanaf donderdag 7 januari tot en met zondag 24 januari 2016 in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem (openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur). De feestelijke opening vindt  plaats zondag 10 januari om 16.00 uur. Het Bestuur van KZOD nodigt alle kunstliefhebbers uit komende zondag het glas te heffen op een kunstzinnig en kleurrijk 2016!

Jan Reijnders

Anemonenveld Castricum kl

29 en 30 augustus 2015 – Gebroeders van Limburgfestival Nijmegen
We hebben een fantastisch weekend beleefd. Met het Kennemerkunstgilde hebben we deelgenomen aan het Gebroeders van Limburgfestival.
Een festival ter ere van de schilders Gebroeders van Limburg uit Nijmegen die begin 15-eeuw een aantal schitterende miniaturen hebben geschilderd voor de Hertog van Berry. We hebben honderden mensen aan de kraam gehad.
Van mensen die nog nooit van de gebroeders Van Limburg hadden gehoord tot academici; gespecialiseerd in middeleeuwse kunstgeschiedenis.
De overeenkomst is dat er een enorme belangstelling was voor ons verhaal.
Het was een levendige ontmoeting: we hebben veel gedeeld en we hebben veel geleerd.

Een leuk en inspirerend moment was de ontmoeting met een paar vakbroeders en zusters.
O.a.
– Jan Bustin: kunstenaar en docent uit Geleen – specialist op het gebied van oude schildertechnieken  www.janbustin.nl
– Karin Videc, miniaturiste bij de middeleeuwse boekbinderij De Papieren Eenhoorn www.papiereneenhoorn.nl  en
– Henk Groenendaal – de Brabantse portrettist, mede-oprichter van de Stichting Oude Schildertechnieken www.stichtingoudeschildertechnieken.nl die druk bezig is met een groot project:  Reconstructie  van de Tuin der Lusten van  Jheronimus Bosch www.henkgroenendaal.com/tuin-der-lusten
Kijk voor een uitgebreid inkijkje in dit project op  www.tuinderlusten.org

henk-groenendaal-grisaille-tuin-der-lusten

artikel De Castricummer 8 juli 2015 detail

5 juli 2015 – Uit de kunst Castricum
Vandaag een fantastische buitenschilderdag met veel bezoekers/wandelaars/fietsers en een enkele ruiter uit Castricum/Bakkum en omstreken op de door Uit de kunst in Castricum uitgezette route. Het werk schoot daardoor niet erg op maar gezellig was het zeker.Ook Edgar Nijman met zijn bakfiets waagde zich op het pad. Op het eind van de middag toch nog verrast door een flinke stortbui met onweersbuitje. Dat heb je als je nog in het pre-Iphone tijdperk leeft. Ondanks mijn ANWB-stormparaplu heb ik het doek niet heb ik niet droog kunnen houden. Gelukkig geen COBRA-olieverf op waterbasis gebruikt maar uitsluitend kwaliteits Oudt-Hollandt Olieverf want anders was de ramp niet te overzien geweest. Het doek is van kwaliteits Vlaams-linnen en niet die “made in EU-cotton” rommel. Dus dat kan ook wat hebben. Op de foto het resultaat na dag 2. Zoals gezegd nog lang niet klaar dus komende maand zal ik er nog wel een keertje zitten.DSC00874

3 juli 2015 Uit de kunst Castricum
Vanavond gaat in Castricum de kunsthappening Uit de kunst Castricum van start. Een zinderend cultuurspektakel met bijbehorende temperatuur. Kijk op hun website //www.uitdekunstincastricum.nl/ voor het programma en de route!. Het kan niet meer stuk en dat ondanks die brutale uil die samen met de Provinciale Ambtenarij (altijd in de weer om ergens een stokje voor te steken) menen een cutuurfestival te kunnen verstoren vanwege een of andere natuurbeschermingswet. “Er had bij die zandberg een ecologische inventarisatie moeten plaatsvinden”. Dat haalt je de koekoek. Dan gaat die uil toch wat later of ergens anders slapen! We zijn wel groen maar toch niet gek! Terwijl er als tegenprestatie bij het Huis van Hilde ook nog eens workshops “insectenhotels bouwen” worden gegegeven. Maar daarover geen woord! Omdat ik als buitenschilder – “plein-air-painter” in het Engels! – nacht en ontij, storm en regen trotserend – ben gevraagd/mij heb aangemeld – geef ik natuurlijk acte de presence. Maar op deze omstandigheden – bijkans de tropen – heb ik natuurlijk niet gerekend. De geplande acrylonderschildering kan ik ook wel vergeten. De verf is al gedroogd in de kwast nog voordat deze het doek heeft bereikt. Met deze absurde temperatuur kan ik maar 1 acrcylkleur tegelijk op het palet doen. Dat gaat niet. Het wordt dus Plan B. Nat in nat direct de olieverf erop en maar hopen dat het wat gaat worden. Want olieverf laat zich minder sturen dan acryl. Uiteraard heb ik een tropenkostuum, linnen jack en broek, zonnehoed en parasol, een overlevingspakket frisdrank, veel vers fruit en daarbij Snelle Jelle ontbijtkoek met noten wat volgens het Nationaal Hitteplan erg goed schijnt te zijn in extreme situaties. Last-but-not-least beschik ik over een anti-tekenbeet set en een mobiele telefoon. Want je zit wel in het duin!. Natuurlijk zoek ik ook een schaduwplek uit. Op mijn leeftijd kun je geen risico’s nemen. Wel een tegenvaller want ik had nu juist gedacht midden op het pad te gaan zitten en die mooie duinroos te schilderen. Mijn andere voorkeursplek – met uitzicht op de schitterende anemonenvelden – is ook afgevallen want de anemonen zijn gisteren gekopt. WtF, in alle gevallen zit ik morgen en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur ergens op het hete en stoffige zandpad bij de Boshutten (van de Verkennerij wat wel een veilig gevoel geeft! Daar kan ik dan zondagmiddag mijn oogdruppels indoen als voorbereiding op de staarbehandeling van maandag).
Veel bezoekers verwacht ik trouwens niet met die hitte. Heel begrijpelijk, geeft niet, wees verstandig, ga lekker aan het bier bij het hoofdpodium zitten! Ik vermaak me wel!.

wim

3 t/m 5 juli 2015 Uit de Kunst Castricum

In het weekend van 3 t/m 5 juli 2015 is Castricum opnieuw het culturele decor voor tal van kunstuitingen. Op diverse buitenlocaties kunnen jong en oud genieten van muziek, kleinkunst, dans, beeldende kunst, poëzievoordracht, verhalenvertelkunst en nog veel meer.
Op zaterdag 4 en zondag 5 juli kunt u op de route deze schilder aantreffen. Mist hij nou een oor of lijkt het maar zo?
Kijk verder op //www.uitdekunstincastricum.nl/

DSC00791a

Mei 2015 – BOLLENVELDEN

Bij Egmond Rinnegom begin mei dit veld geschilderd waarbij ik gekiekt ben door de bekende glamour-fotograaf Albert van den Iseger – Jammer genoeg de Telegraaf niet gehaald.

EGMOND RINNEGOM COPYRIGHT FOTO VAN ALBERT DEN ISEGER 1
Foto Albert den Iseger

April 2015 – BOLLENVELDEN

De bollenvelden zijn er weer en dit is mijn eerste plein-air geschilderde veld dit jaar – Egmond-Binnen (Rinnegom) – acryl 40 x 100

Bollenveld bij Egmond - Binnen 2015

Het was akelig koud als de zon het even liet afweten – maar de moeite waard

wimmenum 17 april 2015 1

Februari 2015 – EXPOSITIE  Eetcafe Bruxelles, Lange Wijngaardstraat 16, Haarlem

Van 30 januari t/m 28 februari 2015 exposeer ik met 35 schilderijen in Eetcafe Bruxelles, Lange Wijngaardstraat 16, Haarlem.
Zie //www.facebook.com/pages/Eetcafe-Bruxelles-Haarlem/189285654432261?pnref=story

Cafe Bruxelles

Plein-air geschilderd, duintje bij Bakkum

Duinbosje 2

Duinboom bij avondlicht

Duinbosje 3

Serie duinbomen Castricum – Egmond – plein air geschilderd – olieverf op paneel  – 40 x 40

Nomade
Nomade

;

Okt 2014 – De Rinnewie II – 70 x 100 – olieverf op linnen

Het schilderij is te zien (en te koop) op de verkooptentoonstelling die loopt van van 12 oktober 2014 t/m 14 december 2014
op Buitenplaats Beeckestijn in Velzen-Zuid.
Kijk op www.buitenplaatsbeeckestijn.nl 

De Rinnewie. Een magische plek in Beverwijk - Westerhout
De Rinnewie. Een magische plek in Beverwijk – Westerhout

De Rinnewie.  Een magische plek in Beverwijk (eigenlijk het oude Wijk aan Duin) – zo op het oog een gewone bosvijver – in een bos zoals dat alleen in de IJmond voorkomt – ingeklemd tussen Hoogovens, een Randweg en het verstedelijkte Beverwijk. De naam Rinnewie is een verbastering van “Ruïne” en is een restant van de buitenplaats Westerhout gesticht in 1627 door Balthazar Coymans, telg uit een Amsterdams koopmansgeslacht. Het buitengewoon rijke huis van Coymans – Keizersgracht 177 in Amsterdam, was voor Coymans gebouwd door Jacob van Campen.  Van het oude huis Westerhout is alleen een deel van het bos en de oude slotgracht “de Rinnewie” overgebleven.

Okt 2014 – Plein-air

Positieve prikkels: schilderen in het duin – Dit maal bij de Adelbertusacker tussen Bakkum en Egmond. Een historisch belangwekkende plek. De monnik Adelbert heeft daar dus rondgelopen in de periode 700 – 740 om de West Friezen te bekeren. De Adelbertusput is daar het bewijs van. Altijd leuk om daar in het land te staan. Ik zoek ook altijd naar sporen in de vorm van scherven. Je weet maar nooit. Mijn duinserie vordert gestaag. Misschien volgend jaar een expositie? Hoewel het vandaag spitsuur was vanwege de herfstvakantie – 90 % opa’s en oma’s met kleinkinderen – chapeau daarvoor – is het vaak zo stil dat je de mensen van ver af al kan verstaan. Nu is het mij al een paar keer overkomen dat ik hoor: kijk daar zit een mevrouw te schilderen! Gek vind ik dat maar eigenlijk heb ik dat ook al vaak gehoord toen ik nog een teener was. Veel mensen beginnen een praatje, begrijpelijk, maar eigenlijk liever niet. Haalt me echt uit de concentratie.

adelbertusacker

Sept 2014 – The greatest atelier on earth – the dunes between Egmond and Bergen

A nice painting day at one of the places in Holland where you can experience total silence …

[slideshow_deploy id=’992′]

Sept 2014 – Historisch atelier

Misschien iets voor uw educatieve project of evenement? Het inmiddels “Constig vermaerde” Kennemerkunstgilde met de schilders Willem van Wijck, Hendrickje ter Kindehuesen en bouwmeester Maerten van Haerlem was present op de twee grootste en meest authentieke middeleeuwenfestivals van Nederland – het Gebroeders van Limburg festival Nijmegen en Middeleeuws Ter Apel. Het Kennemerkunstgilde richt zich op het uitbeelden van het kunstzinnige leven -schilderkunst en bouwkunst – in de late middeleeuwen, grofweg 1400-1450. Op onze website  www.Kennemerkunstgilde.nl kunt u meer informatie vinden.

Juli 2014 – Historisch atelier

Historisch atelier: Portret van een 15e eeuws koopman
Historisch atelier: Portret van een 15e eeuws koopman

Het historisch atelier – de oude schildertechnieken – heeft mijn speciale belangstelling. Vandaar dit portret van een 15e-eeuws koopman. Niet geheel toevallig lijkt hij op mijn vader. Geschilderd in olieverf op houten paneel met krijtgrond.

1 mei – 9 mei 2014 – Ezels en kwasten ~ Wijk aan Zee

Ezels en Kwasten: Thema “Wat doet Wijk aan Zee met mij”. De afgelopen week heb ik plein-air een aantal gezichten van WAZ vastgelegd. Voor mij is Wijk aan Zee: ruige natuur, oer, niet alledaags, gastvrij, confrontatie met de elementen. Onmogelijk om WAZ even te typeren in een weekje. Dit zijn voorlopig de schilderijen. Als alles goed gaat – dit hangt van de buienradar af – op zaterdag 10 mei te zien in De Moriaan – Wijk aan Zee. Er is trouwens veel mooi werk te zien op de expositie in De Moriaan Wijk aan Zee op zaterdag 10 mei 2014.Voor de titel beweeg de muis over de onderkant van het afbeeldingsvenster.

15 maart 2014 – The painter (the craftsman) – Wim de Goede
Vandaag was de opening van een mooie expositie in het Stedelijk museum Alkmaar over de 16e eeuwse schilder Van Oostsanen. Het is een samenwerkingsverband met de Laurenskerk Alkmaar en Historisch Museum Amsterdam. Een aanrader! Op een van de displays in het Stedelijk Museum Alkmaar (bij De Ambachtsman) is bijgaand filmpje te zien.

De film is gemaakt door Jeroen Tier in opdracht van het Stedelijk Museum Alkmaar naar aanleiding van de expositie Jacob Cornelisz van Oostsanen – de eerste Hollandse meester. De expositie die loopt van 15 maart tot 29 juni 2014 is een samenwerkingsverband van Stedelijk Museum Alkmaar, het Amsterdam Museum en de Laurenskerk Alkmaar. De film is te zien tijdens de expositie onder de titel “De ambachtsman” in het Stedelijk Museum Alkmaar.

[slideshow_deploy id=’914′]

8 maart 2014 – Een andere kijk op stedenbouwkundige ontwikkeling Beverwijk
Interessante samensmelting van centrumontwikkelingen en havengebied Beverwijk
In onderstaande tekening heb ik een globale uitwerking gemaakt van een idee van stedenbouwkundige C.Pepping om een interessante samensmelting te maken van centrumontwikkelingen en het havengebied van Beverwijk. BEVERWIJK - Samensmelting Meerplein en havengebied Boven: een globale uitwerking van het idee om het centrumgebied van Beverwijk samen te laten smelten met het havengebied waardoor in de toekomst interessante mogelijkheden voor ontwikkeling kunnen  ontstaan. Het spreekt vanzelf dat dat dit alleen een voorlopige (volume)uitwerking en geen architectonische invulling is. Een denkrichting dus. Onder: De huidige situatie. tek 11b B

Zaankanter 29 januari 2014
Leerlingen treden in de voetsporen van Pieter Saenredam”>Leerlingen treden in de voetsporen van Pieter Saenredam

REGIO  |   28 januari 2014   |   reageer  |   Door Aileen van Tilburg, dichtbijredacteur

  [slideshow_deploy id=’912′]

ZAANDAM – Leerlingen van groep 8 van de Openbare Basisschool Herman Gorter hebben een hele speciale les over de schilder Pieter Saenredam gevolgd. Wim de Goede gaf geheel in kostuum uitleg over de Zaanse kunstenaar.
‘Wauw!’, roepen de kinderen in koor bij het zien van de verschillende potjes verf gemaakt van zand, gesteente, metaal en zelfs luizen. Wim legt de leerlingen uit hoe schilders in de tijd van Saenredam te werk gingen. Verfzakjes gemaakt van de blaas van een varken en speciale schilderslinealen worden getoond. De kinderen kijken geanimeerd toe en komen met veel vragen. Samen met Hetty Kienhuis geeft Wim vaak lessen op basisscholen. ‘Leerlingen vinden het erg leuk, omdat het echte spullen zijn. Tijdens de lessen duik ik ook echt in de rol van een schilder’, aldus Wim. Na de atelierles mogen de kinderen zelf aan de slag om een schilderij te maken. ‘Dat is heel erg leuk om te zien. De kinderen zijn eerst heel onzeker, maar naar mate de les vordert krijgen ze meer zelfvertrouwen en ze zijn altijd heel trots op het resultaat’, vertelt Hetty.
 Lees verder in artikel Leerlingen treden in de voetsporen van Pieter Saenredam Dichtbij Zaanstreek 29 januari 2014
RSS
Follow by Email
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp