Buitenwerk (2) – De Scheibeek – 1

“Beeckje vol van minlyckheden, Beeckje vol van vrolyckheyt, Vloeij in alle eeuwigheden, Nooyt verdroog uw vochtigheyt ”.

Park en huis Scheibeek vormt een mooi entree van Beverwijk en is een aandenken uit de tijd dat Beverwijk nog een heel mooi stadje was. Deze keer ook stiften 3.0 en 5.0 mee voor het nodige contrast, maar daarentegen wel de bril vergeten! Na het werk natuurlijk even een koffie gehaald bij een aanpalend restaurant en dat genuttigd in ons rijdend terrasje.

Huize Scheibeeck in Beverwijk , het 17e-eeuwse buiten van Laurens Baeck, die van zijn ‘boerse woning’ (zoals Vondel aanduidde), een ontmoetingscentrum maakte voor dichters zoals Vondel en Hooft. De Scheibeeck liep vanuit het duin onder het huis door richting Wijkermeer dat direct naast huize Scheibeeck lag. De beek stroomt nog steeds onder het huis door maar is verderop overkluist en het Wijkermeer is inmiddels ingepolderd. De beek stroomt anno 2022 via het Wijkeroogpark in Velsen-Noord het Noordzeekanaal in. Daar daar ga ik nog heen!

Scheibeek in de 18e eeuw
RSS
Follow by Email
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp