Pennestreken 2022/5 – de Kooltuin – Alkmaar

Een van Alkmaars mooiste plekjes, vind ik, en zeker ook een van de oudste plekjes, nl 13 eeuw of zo. Vorige week ben ik daar een dagje neergestreken om dit tafereeltje vast te leggen met pen en inkt. Een heerlijk rustige plek, in de schaduw, terwijl het erg heet was in de volle zon. Een enkele voorbijganger, Duitse toerist, bewoner en een bezoeker van een van de nabijgelegen roze Achterdam-etablissementen die daar een half uurtje zijn fiets stalde.

Op mijn papier zag ik plotseling allemaal glinsterende plekjes, die ik nooit eerder gezien had en ook plakten mijn schoenen om onverklaarbare redenen vast aan de stenen. Het waren de uiterst fijne harsdruppeltjes van de boom waar ik onder zat. Weet ik dat ook weer. Van een bewoner leerde ik dat in het verleden aan de westzijde van de Kooltuin de beroemde Boldoot-tonnetjes werden in- en uitgeladen en dat het allemaal pakhuizen waren.

De Kooltuin is een prachtig grachtje dat enkele keren bedreigd werd met demping. Gelukkig niet doorgegaan.Het pand links op de tekening dateert uit 1593 zoals de muurankers laten zien en is in 1980 gerestaureerd. De restanten van het stucwerk dat er al sinds mensenheugenis op zit heeft men mee gerestaureerd. Tot 1400 stond aan de noordzijde van de Kooltuin de dwangburcht Torenburg. De Kooltuin was oorspronkelijk de (kool)tuin behorend bij deze burcht. Rond 1835 werd bij het graven van het Noord Hollands Kanaal de fundamenten gevonden van de Torenburg. Komend jaar ben ik vaak in Alkmaar e.o. te vinden.

RSS
Follow by Email
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp