Van het zegepralent Kennemerlant, zoals dat in 1735 is beschreven en getekend door Mattheus Brouerius van Nidek en Hendrik de Leth is in het IJmond deel – Midden-Kennemerland – niet veel meer terug te vinden. De komst van het Noordzeekanaal en de zware industie is daar debet aan. Hier en daar zijn nog restanten over van de wildernis en Breesaap zoals het duingebied bij Velsen,Wijk aan Zee, Wijk aan Duin en Beverwijk werd genoemd en van de grote buitenplaatsen van de rijke Amsterdamse elite (Velserbeek, Beeckestein, Waterland, Westerhout, Scheijbeeck, Akerendam). Aan de noordkant van Wijk aan Zee begint het uitgestrekte PWN-duinreservaat dat tot Hargen aan Zee doorloopt.
Staande bovenop het Paasduin in Wijk aan Zee, dat onderdeel is van de wandeling “een rondje Wijk aan Zee” kun je dat goed zien. Bekijk het filmpje en het 360 graden panorama! ==> https://www.youtube.com/watch?v=3zdBXA5aQ7Y
De wandeling van zo’n 5 km is te volgen via de app: http://www.rondjewijkaanzee.nl/
Trek wel stevige schoenen aan en bereid je voor op veel klimwerk. De wildernis rondom Wijk aan Zee is ruig, hoog en steil. Holle duinpaden met mooie duinvegetatie, het Paasduin, Beeldenpark een Zee van Staal, verscholen restanten van de lunetten die door Kraayenhoff na de Brits-Russische invasie in 1799 zijn aangelegd, mooie vergezichten over het dorp, zee en strand, vele restanten van de Festung Holland, oa het radarcomplex en een Widerstandsnest (er liggen bij Wijk aan Zee nog ca 75 bunkers begraven), de bijna weer geheel begroeide fundamenten van de 16e of 17e eeuwse vuurbaak van Wijk aan Zee, de dorpskom, dorpskerk en dorpsweide. Kortom een rondje Wijk aan Zee. Dit is de IJmond. Hier begint en eindigt de Randstad.
De schilderijen en tekeningen zijn misschien nog te koop!
Wim de Goede


