Van Ooijen Accountants en Belastingadviseurs in Haarlem

Toch eervol als je werk in de grote vergaderzaal van Van Ooijen Accountants en Belastingadviseurs in Haarlem
hangt, gedurende juni t/m augustus 2019, als onderdeel van een groepsexpositie van de Haarlemse kunstenaarsvereniging KZOD! Van mij hangen er zo’n 16 werken..

Verder mooie portretten van Sam de Jongh, sfeervolle pentekeningen van Hanneke Franken en mooie collages van Eveline Vos.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen , vragen…..

Vragen , vragen….. Zou zo’n groene actie nou niet gepaard moeten gaan met acties op scholen om een of twee dagen per week in een warme trui te komen, ipv allerlei modieuze zomerse outfit midden in de winter, dan wel eens te gaan letten op de kopieerkosten? Voortaan de verwarming gewoon op 18 graden, wat makkelijk kan? Kopen de kids en ouders voortaan ook minder (merk)kleding, merkschoenen, smartphones en games? Wordt eten voortaan niet meer weggegooid bij Kerstdiner op school? Heeft u wel eens gezien hoe het er aan toegaat bij zo’n diner? En wordt het niet eens tijd voor boerenkool bij het Kerstdiner? Gaat men korter onder de douche en doen we thuis nu voortaan ook overbodige lichten uit? Of ipv per auto naar school lopen of met de fiets? Wat doen de kinderen, ouders en scholen eigenlijk zelf voor het milieu? Minder vliegen dit jaar? Voortaan weer naar de Veluwe? En wat als een kind het nu niet met deze actie eens is? Is dit niet gewoon een vorm van groepsdruk, dan wel emo-chantage? Val je dan buiten de groep? Enz, enz. Allemaal vragen, die bij mij opborrelen, waar ik graag een antwoord op zou willen hebben. Een ding weet ik wel: verander de wereld en begin bij je zelf. Ons twee persoonshuishouden met een hoekhuis op het Noorden 2019: 1050 kuub gas en 1200 KWH stroom. Zonder zonnepanelen die de meter doen terugdraaien

Tata Steel Chess

Tata Steel Chess - Pentekening Wim de Goede

Tata Steel Chess – Pentekening Wim de Goede

De Moriaan Wijk aan Zee

De Moriaan Wijk aan Zee

Tata Steel Chess. Fascinerend. Elk jaar stroomt Wijk aan Zee weer vol met schakers en schaakliefhebbers. Uit de hele wereld. Schaken was nooit mijn ding, vond het wel heel interessant, maar verloor altijd van mijn jongere broers, die ook veel beter konden voetballen, dammen, tafeltennissen en stijldansen. Bobby Fischer, Spasski, Kortsjnoj, Karpov en Kasparov allemaal pionnen tijdens de Koude Oorlog. Het restaurantje waar we vandaag zaten – Be my Guest – stroomt tijdens de pauzes van het schaaktoernooi vol. Het schaakbord staat de hele dag op tafel. Net als bij de andere etablissementen van het dorp. Een paar Fransen komen binnen, met duidelijk Armeense trekken – of daaromtrent, de heer goed gesoigneerd, type Charles Aznavour. De prikklok wordt goed in de gaten gehouden want ze haasten zich na een hapje en drankje weer snel naar de Moriaan waar het toernooi wordt gehouden. Wijk aan Zee (op een paar diehards na) vergeet even de grafietregen – waar Beverwijk trouwens veel meer last van heeft – kijk maar op de kaart met de overwegend ZW-wind – bij ons lag al in de jaren 70 de zolder vol met dat spul – en is trots op het toernooi, in hun Wijk aan Zee, gesponsord door Tata.

 

Wereldmuziek zangdagen Kantado Festivalo in De Knapzak Wormerveer

Wereldmuziek zangdagen Kantado Festivalo in De Knapzak Wormerveer

Hallo zangliefhebbers,
We wensen alle deelnemers aan onze workshops alle goeds voor 2019.
Ook in het komende jaar hopen we weer een aantal mooie zangdagen met elkaar te hebben.

Hallo zangliefhebbers,
We wensen alle deelnemers aan onze workshops alle goeds voor 2019.
Ook in het komende jaar hopen we weer een aantal mooie zangdagen met elkaar te hebben.

1) 
|De eerstvolgende Kantado Festivalo zangdag: Wereldmuziek Mix is op zondag 3 febr. 2019
Er ligt een afwisselend repertoire klaar; met veel driestemmige koorbewerkingen. Een deel uit de Balkanlanden en daarnaast ook Georgisch, Grieks, Afrikaans. Bij elkaar 10 liedjes die we in drie workshoprondes zullen aanleren en uitwerken. Om ervoor te zorgen dat er naast studiemomenten ook lekker ontspannen gezongen kan worden zullen we ook herhalen uit eerder aangeboden repertoire. Wij hebben er weer zin in.

2)
Verdere agenda:
Zangdriedaagse in Nivonhuis “De Banjaert”
in Wijk aan Zee. 5/6/7 maart 2019
Een afwisselend en uitdagend dagprogramma met zangworkshops; vrolijke avondactiviteiten en een afsluitend concert op donderdagmiddag waarin wij laten horen waar we aan gewerkt hebben!
Met overnachtingen en maaltijden: een complete muzikale vakantie!
Zie voor informatie een aanmelding : website de Banjaert://banjaert.nivon.nl/

3) Zangdag Kantado Festivalo: Special Griekse muziek
31 maart 2019 in “De Knapzak” Wormerveer
Een zangdag vol met Griekse liederen. Traditionals en een aantal koorbewerkingen van Yiorgo Moutsiaras. ( dirigent van Amsterdams Grieks koor Filomila )
Met gastmuzikant Kostas Klotsaropoulos op bouzouki is het echte Griekse geluid gegarandeerd.
Deze dag is deelname €20,- pp. Incl. koffie/ thee
Het Kantado Festivalo team gaat ondertussen steeds maar door met het opzoeken van nieuw mooi repertoire. Wij komen wekelijks bij elkaar om nieuwe liederen in te studeren en te bewerken zodat het repertoire aanbod levendig en verrassend blijft.

Met elkaar spelen en zingen is al heel leuk…..maar dit samen met jullie beleven….daar doen we het voor;-)

Met muzikale groeten:
Kantado Festivalo Team:
Hetty Kienhuis: dirigent
Guus Hendriks: accordeon
Wim de Goede: contrabas en zang

 

Lang leve de Klompenkerk

Een zondaar - in dit geval Wim de Goede

Een zondaar – in dit geval Wim de Goede

1963 – ik was toen 11 jaar – zat ik voor het laatst in de biechtstoel van de Goede Raad Kerk in Beverwijk om aan de dienstdoende kapelaan mijn zonden op te biechten. Op die leeftijd heb je heel wat ernstige zaken op je kerfstok en zo niet dan bedacht ik er wel een handvol, want zondevrij dat werd in die tijd niet geaccepteerd. Katholieken zijn er trouwens heel creatief in, dat hoort er bij; wij zijn niet zo steil als Protestanten. Als penitentie zal ik van hem, afhankelijk van de zwaarte van mijn dossier – zo’n twee Weesgegroetjes en drie of vier Onze Vaders (de Onze Vaders waren uiteraard belangrijker dan de Weesgegroetjes voor Maria) hebben moeten bidden, waarna ik voorlopig weer gezuiverd door het leven kon. Een van de zondes die ik nooit opgebiecht heb, wegens te zwaar, een soort doodzonde, was, dat ik na afloop van de mis in de kerkbanken altijd speurde naar achtergebleven dubbeltjes en kwartjes van de collecte. Als je vooraan zat was de opbrengst groter! De nadagen van het Rijke Roomse Leven, mijn jeugdjaren in de Parochie van de Goede Raad Kerk in Beverwijk (officieel de R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Goede Raad) in de volksmond “de Klompenkerk” genaamd. De beatmis – wat een uitvinding – luidde de ondergang in.

De naam Klompenkerk is ontstaan omdat het gebouw in 1915 door architect Kropholler midden in de tuinderijen van Wijk aan Duin/Beverwijk is neergezet en de parochianen de H.Mis dus op hun klompen bijwoonden. De concurrerende parochie van St.Agatha, aan de Breestraat, die van de middenstand, keek nogal neer op het klompenvolk.

Vanmiddag was ik dus na zoveel jaar weer eens in de inmiddels in verval geraakte kerk om de presentatie van het boek “Lang leve de Klompenkerk” bij te wonen. Het leek me ook een goede gelegenheid om in de nog aanwezige biechtstoel – hij stond er nog – dezelfde van 1963! een aha erlebnis – mijn nog openstaande zonden van de laatste 55 jaar op te biechten. Het aantal zondige akkefietjes loopt in een halve eeuw aardig op en naarmate de jaren voortschrijden worden ze eigenlijk steeds zwaarder weet ik uit ervaring! Daar kun je op mijn leeftijd niet lichtzinnig mee om gaan. Ik zal verder over aard en inhoud niet uitweiden, daarboven weten ze er alles van. De kapelaan, achter het gaasraampje – is inmiddels allang vertrokken en dus kon ik zonder penitentie weg. De geest is er nog; het zit wel goed met de absolutie denk ik. Overigens – dat weet ik van mijn moeder – er konden bij volwassenen zware zaken door dat luikje gaan.

In het vanmiddag gepresenteerde boek wordt de 103-jarige geschiedenis van gebouw en parochie uit de doeken gedaan, waaronder de heroische strijd van de allerlaatste groep parochianen tegen de hoogste instanties in de R.K. Kerk, n.l. het Bisdom Haarlem en het Vaticaan, die het gebouw liever vandaag dan morgen wilde laten slopen. Niet voor niets werd door een van sprekers opgemerkt dat het Bisdom maar niet begreep dat daar waar overal in Nederland de kerkgangers niet de kerk in te zijn krijgen ze juist in die Klompenkerk in Beverwijk er niet uit waren te krijgen! De bekende producent, regisseur en cineast Roy Dames, (bekend van o.a. Foute Vrienden – 2011 en Willems Kantine – 2006), net als ik ook opgegroeid in deze parochie, is bezig met een film over wat zich de laatste decennia hier heeft afgespeeld!

Het kerkgebouw is in mijn beleving bonkig, donker, grof, lomp en zwaar, helemaal in de stijl van Kropholler. Mij bekoort het niet. Maar dat zal ook komen omdat ik niets op had met religie en de catechismus en in de mis mijn tijd uitzat. De preken, het Latijn en de liturgie begreep ik niet. Boeiend vond ik daarentegen de geschilderde kruiswegstaties, met daarop zwaar bewapende Romeinse soldaten en Pontius Pilatus – de 5e praefectus civitatum van Judea – en de imposante gemetselde bogen en dakconstructie. De personages op de wolkenpartijen boven op de bogen aangebracht in de jaren 50 vond ik dan weer smakeloos houterig en lelijk geschilderd. Kortom, ik keek tijdens de mis vaak naar boven en dat kwam goed uit. Daar gebeurde het tenslotte allemaal.

Het boek wilde ik graag hebben, om aan mijn moeder kado te doen, en misschien zou ik nog wat oude kennissen tegen het lijf lopen, dus vanmiddag: op naar de kerk, die weer eens als vanouds redelijk gevuld bleek te zijn! Veel leden van het Historisch Genootschap en natuurlijk de harde kern van de allerlaatste klompenkerkers die zich verenigd hebben in het koor “De Canthorij” . En, zoals alleen bij rechtgeaarde katholieken kan: er was gluhwein!

Klompenkerk

Klompenkerk

In het leegstaande rijksmonument lijkt het of er een beeldenstorm heeft plaatsgevonden. De Kruiswegstaties en kostbare doopvont zijn inmiddels in gebruik in Litouwen. In strijd met de monumentenstatus versjacherd door het Bisdom Haarlem. Men leze het boek over de intriges van het Bisdom en middenstandersparochie van St.Agatha. Het gebouw is in 2018 aangekocht door de plaatselijke projectontwikkelaar Nelis (ook een familie van klompenkerkers), geweldig. Het krijgt een nieuwe bestemming, al is nog geheim wat het wordt. Waarschijnlijk appartementen, maar een adventure-gebouw met klim- en abseilmogelijkheden kan ik me ook voorstellen. Het boek, en hopelijk binnenkort ook de film, kon nu door de overname voltooid worden. Vanmiddag heb ik het boek aan mijn moeder gegeven die er in 1924 gedoopt is en er haar hele leven heeft gekerkt en gezongen bij de rouwtjes en trouwtjes. Ze was er blij mee. Lang leve de Klompenkerk!

19 juli 2018 – Schilderen in Haaldersbroek

Hetty is vandaag druk bezig met haar tweede musical en ook deze keer in het Zaantheater. Groep 8a doet vanavond de uitvoering en overdag zijn er repetities en een generale. Spannend dus voor de kinderen, leerkrachten en Hetty maar het zal ongetwijfeld net zo goed gaan als dinsdag met Groep 8b, die een spetterende uitvoering neer hebben gezet. Mooie gelegenheid voor mij om weer mijn plek in te nemen en wat meer vlakvulling te maken. Onderzoeken hoe het zit en wat je wilt. Schetsmatig alles verder invullen.
Ik ga het niet af krijgen maar dat hoeft ook niet. Inmiddels kennis gemaakt met alle bewoners van dit “buurtskap”.

De Puist van Beverwijk

Vanmiddag was ik weer even in de Kloosterstraat in Beverwijk. Hoewel het eigenlijk een weinig aantrekkelijk straatje is, kwam ik er toch graag en wel om 4 redenen: 1) Je kunt er makkelijk parkeren wanneer je naar de Breestraat gaat 2) mijn jeugdherinneringen aan de in mijn  ogen enigszins obscure logementen Minneboo en Vosjes en en niet te vergeten de Herenmodezaak van Chris Duin (niet dat ik er ooit wat heb gekocht, maar wel een begrip in Beverwijk) 3) De antiek- en curiosazaken van De Hofnar en Bart Verlaat: 4 panden op een rij volgestouwd met bijzonder antiek- curiosa- ,muziekinstrumenten, rariteiten (waaronder een voor mij bijzonder aantrekkelijke pigmentenkast – maar ja waar laat ik dat ding – en schilderijen. Allemaal zeer de moeite waard (trek er een paar uurtjes voor uit). Voorheen zat er op nr 10 ook nog De Vergulde Pantoffel maar die is jammer genoeg weg. en 4) Het laat 16e eeuwse vervallen kraakpandje aan de overkant. Niet meer om aan te zien, maar het idee dat dit 16e eeuws was en ook nog in het schetsboekje van Van Breen van 1648 te zien is, vond ik al de moeite waard. Het was gebouwd aan de rand van het terrein waar voor 1576 het nonnenklooster “Nazareth” stond. Vandaar de naam Kloosterstraat. Lang heb ik – en een paar anderen – de meeste Wijkers zijn er niet rouwig om en noemen de Puist van Beverwijk – gehoopt dat er een mogelijkheid zou komen om het pandje te restaureren, (in mijn fantasie zag ik een leuk lommerrijk pleintje met centraal dit gerestaureerde pandje en een leuk terrasje), maar helaas, de projectontwikkelaar heeft andere plannen, n.l een paar appartementen. Dit zijn nu de puinhopen van 16e eeuwse bakstenen gemengd met pur-schuim waarmee de voormalige bewoner – de kraker – die de definitieve sloop jarenlang heeft weten tegen te gaan – het dak had gedicht. (Wim de Goede)

Tekening Wim de Goede- Kloosterstraat Beverwijk

Tekening Wim de Goede- Kloosterstraat Beverwijk

Plantage De Peperpot (Sranan Tongo Naam Peprépatu)

Tekenopdrachten leveren soms verrassende zaken op. Jaren geleden heb ik een tekening gemaakt van Plantage De Peperpot (Sranan Tongo Naam
Peprépatu) in Suriname. Aanleiding om de tekening weer eens te voorschijn te halen was het bericht dat de Surinaamse slavenregisters vanaf 1 juli online staan. Dan wordt je als historisch geinteresseerde en amateur genealoog nieuwsgierig naar het verhaal van de Peperpot en haar bewoners – slaven en eigenaren.Hoe zat het met de Peperpot? Ook volg ik op dit moment een paar zeer interessante DNA-speurtochten naar voorouders van slaven. De mogelijkheden om je roots terug te vinden nemen steeds meer toe door DNA-onderzoek.

Het verhaal van Peperpot: Peperpot is één van de oudste plantages van Suriname. In 1692 kwam Simon van Halewijn in Suriname. Vlak daarna is Peperpot gesticht. De exacte datum is niet bekend. Er werd begonnen met de teelt van tabak, dit was echter geen succes en men stapte in 1702 over op cacao en omstreeks 1720 op koffie. Tot 1998 is de plantage nog in productie gebleven. Op dit moment (2015) wordt door de Surinaamse Cultuurmaatschappij B.V. toegezien op onderhoud en beheer van plantage Peperpot. Samen met het WNF wordt 700 Ha beschermd als natuurgebied en is hier het Peperpot Nature Park gevestigd. In 2010 is het oorspronkelijke plantagehuis en omliggende panden verkocht aan een ondernemer. Hier is nu het Plantation River Resort gevestigd. (//www.surinameplantages.com/archief/p/peperpot), slavenregisters (//www.gahetna.nl/collectie/index/nt00451) en //plantagepeperpot.nl/historie/plantage-geschiedenis/  .

De Peperpot (Sranan Tongo Naam Peprépatu) in Suriname

De Peperpot (Sranan Tongo Naam
Peprépatu) in Suriname

 

Vakantie in Kennemerland – dag 3 – een rondje Wijk aan Zee

Van het zegepralent Kennemerlant, zoals dat in 1735 is beschreven en getekend door Mattheus Brouerius van Nidek en Hendrik de Leth is in het IJmond deel – Midden-Kennemerland – niet veel meer terug te vinden. De komst van het Noordzeekanaal en de zware industie is daar debet aan. Hier en daar zijn nog restanten over van de wildernis en Breesaap zoals het duingebied bij Velsen,Wijk aan Zee, Wijk aan Duin en Beverwijk werd genoemd en van de grote buitenplaatsen van de rijke Amsterdamse elite (Velserbeek, Beeckestein, Waterland, Westerhout, Scheijbeeck, Akerendam). Aan de noordkant van Wijk aan Zee begint het uitgestrekte PWN-duinreservaat dat tot Hargen aan Zee doorloopt.

Staande bovenop het Paasduin in Wijk aan Zee, dat onderdeel is van de wandeling “een rondje Wijk aan Zee” kun je dat goed zien. Bekijk het filmpje en het 360 graden panorama! ==>   //www.youtube.com/watch?v=3zdBXA5aQ7Y

De wandeling van zo’n 5 km is te volgen via de app: //www.rondjewijkaanzee.nl/

Trek wel stevige schoenen aan en bereid je voor op veel klimwerk. De wildernis rondom Wijk aan Zee is ruig, hoog en steil. Holle duinpaden met mooie duinvegetatie, het Paasduin, Beeldenpark een Zee van Staal, verscholen restanten van de lunetten die door Kraayenhoff na de Brits-Russische invasie in 1799 zijn aangelegd, mooie vergezichten over het dorp, zee en strand, vele restanten van de Festung Holland, oa het radarcomplex en een Widerstandsnest (er liggen bij Wijk aan Zee nog ca 75 bunkers begraven), de bijna weer geheel begroeide fundamenten van de 16e of 17e eeuwse vuurbaak van Wijk aan Zee, de dorpskom, dorpskerk en dorpsweide. Kortom een rondje Wijk aan Zee. Dit is de IJmond. Hier begint en eindigt de Randstad.

De schilderijen en tekeningen zijn bijna allemaal te koop en ook te zien op mijn expositie in de Oude keuken in Bakkum jan/febr 2018.

Wim de Goede

Wijk aan Zee

Wijk aan Zee

Widerstandsnest

Restanten vuurbaak

Deel van radarbunker