De puist van Beverwijk

Recent was ik weer even in de Kloosterstraat in Beverwijk. Hoewel het eigenlijk een weinig aantrekkelijk straatje is, kwam ik er toch graag en wel om 4 redenen:

1) Je kunt er door de weeks makkelijk parkeren wanneer je naar de Breestraat gaat.


2) mijn jeugdherinneringen aan de in mijn ogen wat obscure logementen Minneboo en Vosjes en en niet te vergeten de Herenmodezaak van Chris Duin. Niet dat ik er ooit wat heb gekocht, maar wel een begrip in Beverwijk.


3) De antiek- en curiosazaken van De Hofnar en Bart Verlaat. 4 panden op een rij volgestouwd met bijzonder antiek- curiosa- ,muziekinstrumenten, rariteiten (waaronder een voor mij bijzonder aantrekkelijke pigmentenkast – maar ja waar laat ik dat ding – en schilderijen. Allemaal zeer de moeite waard, trek er een paar uurtjes voor uit. Voorheen zat er op nr 10 ook nog De Vergulde Pantoffel maar die is jammer genoeg weg.

4) Het laat 16e eeuwse vervallen kraakpandje aan de overkant. Niet meer om aan te zien, maar het idee dat dit 16e eeuws was en ook nog in het schetsboekje van Van Breen van 1648 te zien is, vond ik al de moeite waard. Het was gebouwd aan de rand van het terrein waar voor 1576 het nonnenklooster “Nazareth” stond. Vandaar de naam Kloosterstraat. Lang heb ik – en een paar anderen – de meeste Wijkers zijn er niet rouwig om en noemden het de Puist van Beverwijk – gehoopt dat er een mogelijkheid zou komen om het pandje te restaureren. In mijn fantasie zag ik een leuk lommerrijk pleintje met centraal dit gerestaureerde pandje en een leuk terrasje, maar helaas, de projectontwikkelaar heeft andere plannen, n.l een paar appartementen. Dit zijn nu de puinhopen van 16e-eeuwse bakstenen gemengd met pur-schuim waarmee de voormalige bewoner – de kraker – die de definitieve sloop jarenlang heeft weten tegen te gaan – het dak had gedicht.

Tekening Wim de Goede- Kloosterstraat Beverwijk
Tekening Wim de Goede- Kloosterstraat Beverwijk

RSS
Follow by Email
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp