Pentekening 2022/9 – De Nachtegaal – Langestraat Alkmaar

In winkelstraten kijk ik altijd omhoog want daar zie je – in een straat als deze – de mooie dingen. Twee Fin de siècle-torentjes tegenover elkaar. Dat komt niet vaak voor. Lange tijd was het rechtertorentje verdwenen maar sinds de recente restauratie (2015) zit hij er weer op.

In 1903 is het pand gebouwd door de Alkmaarse architect Dirk Saal sr. (1884-1945). De plek kent een lange geschiedenis: In de zestiende eeuw was daar het provenhuis “De vijf wonden Christi”, woon- en werkbestemmingen volgden. Eind 19e eeuw heet het daar Hotel Het Utrechtse Wapen, begin 20e Hotel Benedict. Vervolgens Grand Hotel Neuf. Dan zit er een tijdje de Noordhollandsche Bank. Tenslotte wordt het in 1925-26 omgebouwd tot hotel-restaurant De Nachtegaal.

Het pand zonder toren – Elsinga, J. collectie Regionaal Archief Alkmaar RAA011004324.

In dit geval hulde voor de schoenenzaak Waardijk die er naast zit. Want het pand heeft een tijd leeg gestaan en dreigde te verloederen. Waardijk ontfermde zich over dit pand en maakte achterin een doorbraak zodat er daar ook schoenen verkocht kunnen worden en ging een samenwerking aan met Cafe restaurant de Nachtegaal. Tussen de schoenenafdeling en het restaurant is een hekje geplaatst om de verleiding tot alcoholgebruik te onderdrukken. Dit vanwege een 19-eeuws wetsartikel dat nog steeds van kracht is.

U kunt dus eerst schoenen kopen en dan gezellig koffie drinken, lunchen of borrelen in het nieuwe restaurant De Nachtegaal. (Bron: RA Alkmaar en Historische Vereniging Alkmaar)

#alkmaar #alkmaarprachtstad #restaurantdenachtegaal #pentekening #waardijkschoenen #pentekeningen #historischalkmaar #alkmaarcity #alkmaarcentrum #waardijk

RSS
Follow by Email
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp